Armi ratamaa

Hei,


olen Armi Ratamaa, 60-vuotias fysioterapeutti – yrittäjä Mäntyharjusta. Laulamisen lisäksi harrastan käsitöitä, maalaamista, valokuvausta, lukemista ja 12-vuotiaan lapinkoiravanhuksen rapsuttelua. Liikunta kuuluu jo työn puolesta elämääni; Luonnossa liikkuminen, marjastus ja kuntosaliharjoittelu ovat lähellä sydäntä. Musiikilla on aivoja aktivoiva vaikutus, näin ollen käytän sitä työssäni esimerkiksi toimintakykyharjoitteissa lapsikuntoutujien kanssa, rentoutusharjoituksissa sekä ohjaamassani ryhmäliikunnassa.

Musiikki on kuulunut elämääni aina jollain tavalla. Mummo lauloi ja opetti meille kauniita lauluja; ”Oi, katsohan lintua” on yksi rakkaimmista. Koulussa musiikki oli mieluinen aine aina kansakoulusta lukioon. Omille lapsilleni olen laulanut paljon. Lauluharrastus sai uuden ulottuvuuden aikuisiässä, kun v. 2006 löysin karaoken. Osallistuin useana vuonna kansalaisopiston karaokekurssille. ”Nälkä kasvoi syödessä”: Osallistuin muutamiin karaokekilpailuihin ja niissä menestyminen motivoi yksityislaulutunneille. Laulunopettajiani ovat olleet Pete Nikulainen, Mervi Multamäki ja vuodesta 2017 Matti Taskinen.

Laulukilpailut olivat jännittäjän oivallinen tapa harjoitella esiintymistä paineen alla. Säännöllisellä harjoittelulla, laulun opettajien ohjeistuksilla sekä epämukavuusalueelle asettumalla oman itsen hallinta on parantunut ja esiintymiseen on tullut varmuutta. Jokainen kansalaisopiston kurssimatinea ja jokainen kilpailu ovat olleet oppimistilanteita. Lisäksi lauluharrastuksen myötä olen tutustunut useisiin uusiin, samanhenkisiin ystäviin, joita todennäköisesti muutoin en olisi koskaan tavannut.

Vanha tanssimusiikki, lavatanssit ja kotimainen iskelmä ovat olleet lähellä sydäntä jo nuoresta. Laulan monipuolisesti hengellisestä vanhaan tanssimusiikkiin. Vuosien mittaan esiintymisiä on ollut tanssikeikoista yksityistilaisuuksiin ja perhejuhliin. Reilun vuoden ajan olen ollut Mäntyharjulaisen Duo Tahdikkaat – laulusolisti.

Miksi tango?


Tango oli suosikkitanssi jo nuorena lavatansseissa. Lauluharrastuksen myötä huomasin yhä useammin laulavani tangoa ja se on varmasti ollut osasyynä osallistumiseeni Tangomaestro-laulukilpailuun. Tangomatkallani olen oppinut paljon, mutta paljon on vielä opittavaakin. Tangon tarina, kaiho ja voimakkaat tunneilmaisut pitää saada koskettamaan paitsi laulajaa, myös kuulijoita. Oman yksilöllisen äänen tuottaminen, oma vartalo instrumenttina, on hyvin haasteellinen ja hyvin henkilökohtainen tapa ilmaista tunteita.

Olen iloinen pääsystäni Tangomaestro-finaaliin, kilpailussa oli mielestäni paljon hyviä laulajia. Orkesterisäestys finaalissa tuo kilpailuun ihan omanlaistaan arvokkuutta ja jännitystäkin. Toivottavasti nähdään Tallukassa helmikuussa!

– Armi