Oiva Makkonen

Olen Joutsenosta kotoisin oleva laulunharrastaja. Lauluharrastukseni alkoi melko myöhäisessä vaiheessa 55-vuotiaana, kun vaimo ehdotti laulamisen aloittamista mieskuorossa. Siitä alkoi aktiivinen lauluharrastus Mieskuoro Metsoissa Äänekoskella.Tässä kuorossa meni kolme vuotta 2- tenorin stemmoja opetellessa.


Yksinlaulu tuli mukaan vähän myöhemmin, kun kotiin hankittiin karaokelaitteet. Karaokelaulamisesta tuli aktiivista varsinkin sen jälkeen, kun aloin kiertelemään Keskisuomen karaokekilpailuja.

2011 Muutimme Joutsenoon ja kuorolauluharrastus jatkui Karjalan Laulu-Veikoissa (Lappeenranta). Yksinlaulu on ottanut yhä suuremman roolin musiikin saralla – varsinkin kun jäin pois työelämästä eläkepäiville. Laulunopetusta olen saanut eri laulunopettajilta Lappeenrannan/Imatran alueelta. Myös kuorojen taiteellisilta johtajilta olen saanut vinkkejä laulutekniikan kehittämiseen. Mutta parhaimman koulutuksen tangojen tulkintaan olen saanut tämän Tangomaestron kisan avulla. Tangomaestro-kilpailun taiteellinen johtaja Matti Taskinen on antanut arvokasta oppia tangojen tulkintaan/ fraseeraukseen.

Laulun ohella harrastuksiin kuuluu myös tanssi yhdessä vaimon kanssa – Suomen tanssipaikkoja on kierretty yli 40-vuoden ajan. Hiihto, pyöräily ja kävely kuuluvat myös harrastuksiin. ”Musiikkiin tutustuin nuorena lähinnä kuunnellen. 50- 60- luvun iskelmät tulivat tutuiksi kotona isäni vanhaa transistoriradiota kuunnellen. Muistan niiltä ajoilta varsinkin Taisto Tammen, Reijo Taipaleen, Esko Rahkosen ja Olavi Virran esittämät kappaleet.

TangoMaestro-kisan löysin keväällä 2018 nettiä selatessa. Osallistuin Kouvolassa pidettäviin karsintoihin – ja yllätys, jatkoon mentiin. Olin em. kisassa neljäs. Seuraavana vuonna osallistuin kilpailuun toisen kerran ollen edelleen neljäs. Nyt valmistaudun kolmanteen finaaliin, katsotaan sitten helmikuussa 2021 kuinka käy. On kyllä hienoa olla tässä kisassa taas mukana, ja laulaa juuri niitä tangoja, joita on lapsesta asti kuullut ja saanut nuorena miehenä tanssia näiden tangojen tahtiin. On myös mukava päästä laulamaan elävän musiikin säestyksellä, jota tuottaa ammattinsa osaavat Tangomaestro-orkesterin muusikot. Olen aina pitänyt Toivo Kärjen ja Unto Monosen säveltämistä tangoista, joita Olavi Virta, Reijo Taipale ja Taisto Tammi tulkitsee upeasti.

Tangoja on vaan tosi hienoa laulaa.