Päivi Hökkä

Toisinaan mietin, miksi ihmeessä kaikista maailman asioista ihmisen pitää laulaa? Ja jos on pakko laulaa, niin onko ihan pakko laulaa tangoa?

Oma ääni on iso osa identiteettiä, hyvin henkilökohtainen ja yksilöllinen, mutta samalla täysin julkinen. Puheen avulla tuotetaan merkityksiä ja todellisuutta, tullaan näkyväksi ja kuuluvaksi – sanotaan, että puhe on teko. Laulun laulaminenkin on teko. Teko, jonka avulla kerrotaan tarina; välitetään, jaetaan, eletään tunteita toisten ihmisten kanssa.

Tutkin työssäni muun muassa aikuisten oppimista erityisesti identiteettiin, toimijuuteen ja tunteisiin liittyen. Tango antaa minulle peilin, jonka ääreen pysähtyä tutkimaan sitä kuka itse olen. Tango on matka itseeni. Tango availee sisäisiä ovia, haastaa, tuskastuttaa, opettaa, joskus palkitsee. Tango tekee nöyräksi vaativuudellaan. Tango tarjoaa myös väylän omiin tunteisiin. On kamalaa ja ihanaa olla osaamisensa reunamilla, niin sensitiivisessä asiassa, kuin oman äänen käytössä. Joskus siinä tulee kolhuja, mutta toisinaan pääsee laajentamaan rajojaan ja kokemaan ytimessä olemista, läsnäoloa, elämää. Tangon tulkinnassa on mielestäni kyse siitä, kuinka hyvin laulaja tuntee itsensä, kuinka paljon hän uskaltaa raottaa omaa sydäntään ja kuinka lähelle päästää kuulijansa.

Parasta on kuitenkin se, että tangomatkaa tehdään yhdessä. Tango on tuonut elämääni upeita ihmisiä, kokemuksia, elämyksiä ja kohtaamisia. Laulu- ja tango-oppaakseni olen saanut löytää ihanan, osaavan Jenna Bågebergin. Piskuista kannustusjoukkoani on kiittäminen siitä, että ovat jaksaneet kulkea mukanani ja rohkaisseet haastamaan itseäni.

Tähänastisen tangoreissuni tärkein etappi on ollut osallistuminen TangoMaestro- kilpailuun. Tässä konseptissa keskiössä on musiikki, mutta myös ihminen kaikkine tunteineen. Laulajia opastetaan lempeästi ja taitavasti – milloin silkkihansikkain, milloin työrukkasin – tangon elämänmakuiseen maailmaan. Tämän kilpailun yhteydessä olen päässyt kokemaan myös tangon autenttista ja yhteisöllistä voimaa, jonka soisi leviävän marginaalista laajemmallekin.

Kyllä on ihmisen ihan pakko laulaa tangoa. Nähdään, kuullaan ja tunnetaan elokuussa Äänekoskella.

Päivi

Paivi_Hokka_MG_4508_web
Kuva: Maria Kärkkäinen

Tervetuloa finaalitapahtumaan. Tilaa liput kätevästi suoraan netistä:

nettilippu

%d bloggaajaa tykkää tästä: